Vragen? +31 (0)35 621 60 42

Decubitis of doorliggen voorkomen

Decubitis of doorliggen voorkomen

Een groot probleem in de zorg is doorliggen of decubitus. Volgens onderzoek heeft één op de drie verpleeghuispatiënten last van doorligwonden, gelukkig kan je op allerlei manieren decubitus voorkomen.

Als een gezond persoon slaapt, verandert hij gemiddeld elk kwartier van houding. Ook wanneer we zitten en staan veranderen we onwillekeurig steeds van houding. Als we te lang in dezelfde houding blijven krijgen we van bijvoorbeeld de voeten of de billen een lichte pijnprikkel, waardoor we zonder erbij na te denken van houding veranderen.

Wanneer een patiënt aan bed of rolstoel gebonden is, bijvoorbeeld door ziekte of verlamming, is het belangrijk om toch regelmatig van houding te veranderen. Zo kan je doorligplekken of decubitus voorkomen.

Doorligplekken ontstaan doordat de huid te weinig zuurstof krijgt, door slechte doorbloeding. De plekken waar het gevaar voor decubitus het grootst is, zijn de plaatsen waar de botten dicht tegen de oppervlakte liggen. Denk aan het stuitje, de ellebogen en schouderbladen. Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om decubitus te voorkomen.

1. Gebruik positioneringskussens

Vaak worden bij patiënten die lang in bed moeten liggen speciale matrassen gebruikt (zie no. 2), maar ook positioneringskussens kunnen helpen om decubitus te voorkomen. Textielwinkel.nl verkoopt onder meer wigvormige kussens die speciaal zijn ontworpen om decubitus te voorkomen. Door deze kussens worden de microbewegingen van het lichaam nagebootst en wordt de patiënt gestimuleerd om zelf te bewegen en zich bewust te worden van zijn lichaam.

2. Verzorg de huid goed

Decubitus komt vaak van binnenuit, maar dat neemt niet weg dat een goede verzorging van de buitenkant van de huid problemen kan voorkomen. Goede hygiëne is hiervoor natuurlijk van het grootste belang, maar ook het insmeren van de huid met vette crème kan helpen om beschadigingen te voorkomen. Probeer de huid ook goed in de gaten te houden bij de risicoplekken, het eerste teken van decubitus is roodheid die niet wegdrukbaar is.

3. Gebruik anti-decubitus bedlinnen

Niet iedereen weet dat er beddengoed bestaat tegen decubitus. Decuprevent hoeslakens zijn bijvoorbeeld gemaakt van textiel dat speciaal is ontworpen om doorligplekken te voorkomen. Deze stof is een combinatie van een weefsel en een breisel, met een extreem hoge garendichtheid waardoor de stof heel erg zacht en glad aanvoelt. Hierdoor ontstaat er minder wrijving bij het draaien, waardoor het risico op doorliggen sterk verkleind wordt. Door het speciale ontwerp blijft het hoeslaken heel strak op het bed liggen, hierdoor ontstaan er geen plooien die drukplekken kunnen veroorzaken.

4. Eet en drink goed

In het algemeen geldt: een goede voeding helpt om gezond te blijven. Ook bij decubitus is slechte voeding één van de belangrijkste risicofactoren. Zorg ervoor dat de patiënt genoeg eet en drinkt, aanbevolen wordt minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Als er problemen zijn met eten of drinken, schakel dan zo snel mogelijk de hulp van een professional in.

5. Gebruik een speciaal matras

Een gewoon matras is niet geschikt om hele dagen op te liggen. Om doorligplekken te voorkomen wordt vaak een speciaal matras gebruikt, bijvoorbeeld van traagschuim of een ander anti-decubitusmatras. Textielwinkel.nl verkoopt een oplegmatras van het merk Rhombo, dit matras kan je op een normaal matras leggen als extra preventiemaatregel.

There are no comments yet, but you can be the firstLeave a Reply
4 + = 7

Copyright 2012 - 2014 Hezemans Textiel
Translate »