Vragen? +31 (0)35 621 60 42

4 redenen om voor biokatoen te kiezen

4 redenen om voor biokatoen te kiezen

 

Eén van de producten waar Hezemans Textiel trots op is, is het assortiment biokatoen. Wij vinden het belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, vandaar dat we nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van onze producten in biokatoen, die bovendien het Fair Trade-keurmerk hebben. In dit artikel leggen we in 4 punten uit waarom biokatoen zo belangrijk is. 

1. Chemische middelen

Naar schatting 16% van de bestrijdingsmiddelen in de landbouw wordt gebruikt voor de teelt van katoen. De katoenplant is extreem kwetsbaar en gevoelig voor ziektes en ongedierte. Vooral voor het personeel dat met deze bestrijdingsmiddelen werkt is dit erg gevaarlijk. In de landen waar katoen geteeld wordt zijn er vaak veel minder strenge wetten om de boeren te beschermen, deze worden bovendien vaak slecht gehandhaafd. Hierdoor lopen de boeren een groot risico om de gifstoffen in te ademen en op hun huid krijgen. In de biologische katoenteelt wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van chemische middelen, in plaats daarvan gebruikt men niet-schadelijke insecten en geurstoffen om ongedierte te voorkomen.

2. Watertekort

Katoen is een gewas dat bijzonder veel water nodig heeft. Voor één kilo katoen is meer dan 10.000 liter water nodig. Ook put katoenteelt de grond uit, waardoor de grond ongeschikt wordt voor landbouw. Dit proces wordt verzilting genoemd, dit is een groot probleem in ontwikkelingslanden. Natuurlijk heeft biologische katoen net zo veel water nodig als reguliere katoen. Toch wordt er door gewassen af te wisselen en door landbouw en veelteelt te combineren geprobeerd om verzilting tegen tegen te gaan.

3. Arbeidsomstandigheden

In de textielindustrie komt veel kinderarbeid voor. Het bio-keurmerk is geen garantie dat er geen kinderen worden ingezet bij de productie, maar het keurmerk stelt wel aanvullende eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Beter nog is om naast het bio-keurmerk ook te letten op het Fair Trade-keurmerk, dat garandeert dat de boeren een goede prijs hebben gekregen voor hun product. Fair Trade controleert bovendien streng op kinderarbeid. De producten van biologisch katoen van Hezemans Textiel hebben ook allemaal het Fair Trade-keurmerk.

4. Verfstoffen en nabehandeling

Niet alleen bij de teelt van katoen worden chemische stoffen gebruikt, ook het eindproduct wordt vaak bewerkt met allerlei middelen. Denk hierbij aan anti-schimmelspray voor tijdens transport en opslag, maar ook vuilafstotende middelen en weekmakers die aan handdoeken worden toegevoegd zodat ze in de winkel zacht aanvoelen. Ook het verf- en bleekproces van katoen is vaak erg milieubelastend. Bij biologisch katoen zijn dit soort chemische bewerkingen niet toegestaan, hierdoor weet je zeker dat de stof na de eerste wasbeurt nog even zacht is als hij in de winkel aanvoelde.

Hezemans Textiel verkoopt bed- en badlinnen van biologisch en Fair Trade-katoen, en zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden van de boeren. 

There are no comments yet, but you can be the firstLeave a Reply
− 3 = 3

Copyright 2012 - 2014 Hezemans Textiel
Translate »